VÝCHOVA V RODINE

Pripomínam si tvoju úprimnú vieru, akú mala už tvoja stará mama Lóis i tvoja matka Euniké a ktorú máš, ako som presvedčený, aj ty. Druhý list Timotejovi 1,5

Rodičia svojím vplyvom kladú základ povahy a zvykov… rodičia nesú zodpovednosť nielen za seba, ale aj za svoje deti. Sú pre ne príkladom poslušnosti alebo porušovania zásad. Príklad a poučenie rodičov rozhoduje o budúcnosti celej rodiny. Deti budú tým, čo z nich vychovajú ich rodičia.
Keby rodičia mohli vidieť, aký vplyv zanecháva ich správanie, keby si uvedomili, ako svojím príkladom a radou vedú deti buď k dobrému, alebo k zlému, určite by sa zmenili. Mnohí by zanechali svoje tradície a zvyky a prijali by pre život Božie zásady. (MH 131; CZ 84)
Šťastní sú rodičia, ktorí svojím životom odzrkadľujú Boží charakter… Šťastní sú rodičia, ktorí svojou nežnosťou, spravodlivosťou a trpezlivosťou predstavujú Božiu lásku, spravodlivosť a trpezlivosť.
Šťastní sú tí, ktorí vedú dieťa tak, aby ich milovalo, poslúchalo a dôverovalo im a učia ho tým milovať, poslúchať a dôverovať nebeskému Otcovi. Rodičia, ktorí dávajú dieťaťu takýto dar, venujú mu klenot, ktorého cena presahuje bohatstvo všetkých čias. Je to poklad, ktorý má večnú hodnotu. (MH 375.376; CZ 266)

Náš Otec, si nám príkladom, akými máme byť rodičmi. Pomôž nám poslúchať Ťa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi