Pre človeka niet nič lepšieho pod slnkom ako jesť, piť a radovať sa. Toto ho bude sprevádzať v jeho námahe, počas dní jeho života, ktoré mu dal Boh pod slnkom. Kazateľ 8,15

Za zdravé sa všeobecne pokladá jesť dvakrát denne. Sú však okolnosti, keď ľudia potrebujú i tretie jedlo. Malo by však byť ľahko stráviteľné. Na večeru je najvhodnejšia suchá hrianka s ovocím alebo žitnou kávou.
Jedlo nemáme jesť ani veľmi horúce ani veľmi studené. Ak má žalúdok stráviť niečo studené, musí najprv vynaložiť námahu a zohriať si to. Preto sú i studené nápoje nezdravé. Hojné pitie horúcich nápojov však oslabuje. Čím viac tekutín počas jedla vypijeme, tým horšie nám trávi. Skôr než sa začne proces trávenia, musí sa totiž vstrebať. Nesoľte veľa, vyhýbajte sa presoleným a pikantným jedlám a jedzte veľa ovocia.
Niektorí ľudia sa stále obávajú, či im jednoduchá, i keď zdravá strava nemôže nejakým spôsobom uškodiť. Takým mi dovoľte povedať: Nemyslite na to a netrápte sa tým. Stravujte sa, ako najlepšie viete. Ak ste požiadali Pána, aby jedlo požehnal na posilnenie vášho tela, verte, že vašu modlitbu vypočuje a buďte spokojní. (MH 321.305; CZ 227.215)

Milý Bože, prosím, aby si aj dnes požehnal jedlo, ktoré budeme jesť, aby sa pre nás stalo zdrojom posilnenia a zdravia.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi