ZDRAVIE NIE JE VEC NÁHODY

Veď každý pretekár dodržiava vo všetkom prísnu životosprávu, oni preto, aby získali porušiteľný veniec, my však neporušiteľný. Preto ja bežím nie tak, ako bez jasného cieľa, tak zápasím, ako ten, kto neudiera do vzduchu. Ale ukázňujem a krotím svoje telo, aby zatiaľ čo iným kážem, sám som nezlyhal. Prvý list Korinťanom 9,25-27

Nikdy sa dosť nezdôrazňuje skutočnosť, že zdravie nie je vecou náhody, ale výsledkom rešpektovania zákonov. Uznávajú to účastníci atletických pretekov i rôznych športových súťaží. Športovci sa na ne pripravujú veľmi svedomito. Poctivo trénujú a podriaďujú sa prísnej disciplíne. Dôkladne zvažujú každý telesný zvyk. Vedia totiž, že každé zanedbanie, každý výstrelok a každá nedbalosť, ktorá oslabuje činnosť niektorého orgánu alebo funkcie tela, má za následok prehru.
V boji, ktorého sme účastníkmi, môžu zvíťaziť všetci, čo sa so sebazaprením riadia podľa správnych zásad. Ich zachovávanie v každodennom živote sa často považuje za nedôležité, za niečo také všedné, že tomu ani netreba venovať pozornosť. No vzhľadom na to, o čo ide, nič z toho, čo musíme robiť, nie je malicherné. Na miske váh zaváži každý čin. On rozhoduje o tom, či v živote prehráme, alebo získame víťazstvo. Písmo nás nabáda: „Bežte tak, aby ste dosiahli cenu!“ (1Kor 9,24) (MH 128; CZ 81)

Pane, uvedomujeme si, že v živote nám ide o viac než o medailu. Prosíme o silu na sebazaprenie a vytrvalosť v každodennom uplatňovaní dobrých rád.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi