VYCHUTNÁVAŤ SI JEDLO

Pre človeka nie je nič lepšie, ako keď je, pije a pri svojej námahe si dožičí dobré veci. Videl som, že aj to pochádza z Božej ruky. Veď kto môže jesť a užívať bez neho? Kazateľ 2,24.25

Vážnym zlom je jesť vtedy, keď je človek veľmi rozrušený alebo vyčerpaný, napríklad po namáhavej práci alebo nadmernom pohybe. Hneď po jedle totiž nastáva odčerpanie nervovej energie. Príliš zaťažená myseľ alebo telo tesne pred jedlom alebo bezprostredne po ňom sú na prekážku dobrému tráveniu. Keď je človek rozčúlený, keď prežíva úzkosť alebo sa ponáhľa, je lepšie s jedlom počkať, kým sa upokojí a oddýchne si.
Žalúdok je s mozgom úzko spojený. Keď žalúdok ochorie, nervová energia z mozgu ide na pomoc oslabeným tráviacim orgánom. Ak sa to stáva často, mozog sa prekrvuje. Ak je mozog neustále preťažovaný a trpíme nedostatkom pohybu, i jednoduchú stravu by sme mali jesť striedmo. Pri jedle zabudnite na starosti a obavy. Neponáhľajte sa. Jedzte pomaly, so srdcom naplneným radosťou a vďačnosťou Bohu za všetky jeho požehnania. (MH 305.306; CZ 215.216)

Pane, ďakujeme za každé jedlo, ktoré si môžeme v pohode vychutnať. Neraz sa potrebujeme upokojiť, aby sme mohli s radostným a vďačným srdcom prijať dary, ktoré si nám požehnal.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi