POKROK, ALEBO ÚPADOK?

Hoci poznali Boha, neoslavovali ho ako Boha ani mu neďakovali. Vo svojom uvažovaní upadli do márnosti… Tvrdili, že sú múdri, a stali sa bláznami. List Rimanom 1,21.22

Dnes, viac než kedykoľvek predtým, je potrebné učiť ľudí zdravotné princípy a zásady. Napriek tomu, že civilizačný pokrok v mnohých oblastiach stále napreduje, uľahčuje a spríjemňuje nám život, napriek tomu, že sme svedkami pokroku v zdravotníctve a v liečení chorôb, znepokojuje nás úpadok fyzickej zdatnosti a odolnosti. Táto skutočnosť si vyžaduje pozornosť každého, komu záleží na jeho blízkych. Naša vyumelkovaná civilizácia prináša so sebou zlo, ktoré ničí dobré zásady. Zvyky a móda sú v rozpore s prírodou. Spôsob, akým ľudia žijú a zábavy, ktorým holdujú, ich stále okrádajú o telesnú i mentálnu silu.
Nadmerné užívanie škodlivých liekov je zlozvykom, ktorý pripravuje pôdu na vznik mnohých chorôb a vážnych problémov. Keď príde choroba, mnohí odmietajú hľadať jej príčiny. Majú starosť hlavne o to, ako sa čím skôr zbaviť bolesti a nepríjemností. Uchyľujú sa k „všeliekom“, o účinkoch ktorých takmer nič nevedia. Od lekára žiadajú taký liek, ktorý by odstránil následky ich nesprávneho konania. Neuvažujú však o tom, ako zmeniť svoje nezdravé zvyky. Ak sa im hneď neuľaví, skúšajú iný liek a potom zase ďalší. A tak zlo pôsobí ďalej. (MH 125.126; CZ 78.79)

Pane, pomôž nám nespoliehať sa na „všelieky“, ale radšej sa rozhodnúť zmeniť nezdravý životný štýl a vrátiť sa späť k prírode.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi