MOJŽIŠ

Keď Mojžiš dorástol, šiel k svojim bratom a videl ich ťažkú prácu. Pritom zbadal, ako istý Egypťan bije jedného z jeho hebrejských bratov. Rozhliadol sa a keď nikoho nevidel, Egypťana zabil a zahrabal do piesku. Druhá Mojžišova kniha 2,11.12

Keď Mojžiš zabil Egypťana, dopustil sa tej istej chyby, akej sa dopúšťali aj jeho otcovia, keď chceli robiť to, čo Boh sľúbil urobiť za nich. Boh nechcel, aby sa jeho ľud oslobodil ozbrojeným povstaním, ako sa nazdával Mojžiš…
Mojžiš dosiaľ nebol pripravený na svoje veľké poslanie… Musel prejsť ťažkou skúškou viery, aby si zvykol nespoliehať sa na ľudskú silu či rozum… V škole protivenstva a sebazapierania sa musel učiť trpezlivosti a krotiť vášne. Ak má raz rozvážne vládnuť, musí sa naučiť poslúchať. Skôr ako bude o Božej vôli poúčať Izraelcov, sám sa jej musí poslušne podriadiť. Musí nadobudnúť vlastné skúsenosti, aby sa mohol otcovsky starať o všetkých, čo budú potrebovať jeho pomoc.
Človek obvykle nemá rád dlhé obdobie lopoty a neistôt, pretože to pokladá za veľkú stratu času. Večná Múdrosť však vyvoleného vodcu svojho ľudu povolala na celých štyridsať rokov k obyčajnej pastierskej práci. Mojžiš sa musel naučiť obetavo dbať o zverené stádo, ak mal byť súcitným a zhovievavým pastierom Izraela. Také skúsenosti nemožno získať nijakou inou výchovou či vzdelaním. (PP 246.247; PP 181)

Pane, škola sebazapierania a poslušnosti je veľmi ťažká, ale nevyhnutná – ak chceme, aby si nás mohol použiť. Prosím o milosť a pomoc.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi