JEŽIŠOV DOMOV

Jozef vstal, vzal dieťatko i jeho matku a vrátil sa do izraelskej krajiny… Tam sa usadil v meste, ktoré sa volalo Nazaret. Tak sa splnilo to, čo hovorili proroci, že sa bude volať Nazaretský. Evanjelium podľa Matúša 2,21.23

Božím zámerom nebolo, aby sa ľudia nahrnuli do miest a tlačili sa v bytoch a panelákoch. Na začiatku Boh umiestnil našich prarodičov do prostredia, kde to, čo videli a počuli, im pôsobilo radosť. Túži, aby sme podobnú radosť prežívali aj my dnes. Čím viac sa priblížime pôvodnému Božiemu plánu, tým väčšia bude naša nádej na zachovanie telesného, duševného i duchovného zdravia.
Drahé bývanie, luxusný nábytok, výstrednosť, prepych a pohodlie nevytvárajú podmienky pre šťastný a užitočný život. Ježiš prišiel na tento svet, aby uskutočnil najväčšie dielo, aké bolo kedy medzi ľuďmi vykonané. Prišiel ako Boží vyslanec ukázať nám, ako žiť plný a užitočný život. Aké prostredie a podmienky vybral nebeský Otec pre svojho Syna? Domov na odľahlom mieste v galilejských horách, rodinu, ktorá sa živila poctivou prácou, každodenný zápas s ťažkosťami a problémami, skromnosť, obetavosť a hospodárnosť, trpezlivú a radostnú službu, čas, ktorý strávil s matkou nad zvitkami Písma, ticho svitania a západu slnka v údolí, poznávanie prírody, rozjímanie o Božej prozreteľnosti, spoločenstvo s Bohom. Takéto podmienky a možnosti mal Ježiš vo svojom detstve a mladosti. (MH 365; CZ 259)

Pane Ježišu, ukázal si nám, ako žiť plný a užitočný život. Pomôž nám riadiť sa Tvojím príkladom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi