DOTYK S NEKONEČNÝM TAJOMSTVOM

Skryté veci patria Hospodinovi, nášmu Bohu, ale veci zjavené naveky patria nám a našim synom, aby sme plnili všetky slová tohto zákona! Piata Mojžišova kniha 29,28

Žiadna ľudská myseľ nie je schopná úplne pochopiť povahu a dielo Nekonečného. Nemôžeme vystihnúť hlbiny Božie. Pre najsilnejšiu a najkultivovanejšiu myseľ, ale aj pre tú najslabšiu a najnevedomejšiu, musí táto svätá Bytosť zostať odiata tajomstvom.
Biblia otvára pravdu primerane potrebám a túžbam ľudského srdca, udivuje a očaruje aj tie najkultivovanejšie mysle, ale pokornému a prostému objasňuje cestu života. „Ani prostoduchí tam nezblúdia.“ (Iz 35,8) Žiadne dieťa si nepopletie chodník. Zlyhať nemusí ani jeden skúmateľ, pretože pôjde v čistom a svätom svetle. Ale aj tie najjednoduchšie vyjadrené pravdy sa týkajú vznešených a ďalekosiahlych tém nekonečne presahujúcich možnosti ľudského chápania. Sú to tajomstvá, ktoré sú zahalením jeho slávy a svojou silou presahujú skúmajúcu myseľ, no úprimného skúmateľa pravdy napĺňajú hlbokou úctou a vierou. Čím viac skúmame Bibliu, tým viac sa prehlbuje naše presvedčenie, že je to slovo živého Boha a ľudský rozum sa skláňa pred majestátom božského zjavenia.
Boh chce, aby sa serióznemu skúmateľovi vždy otvárali pravdy jeho Slova. „Skryté veci patria Hospodinovi, nášmu Bohu, ale veci zjavené naveky patria nám a našim synom…“ (5Moj 29,28; 5Moj 29,29 Roh) (Ed 170; VYCH 147)

Bože, aj dnes si chceme nájsť čas na skúmanie Tvojho slova. Nech nám Tvoj Duch pomôže objaviť hlboké pravdy, ktoré nás povedú v živote.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi