Ako len milujem tvoj zákon! Celý deň o ňom rozjímam. Milujem tvoje prikázania viac ako zlato, viac ako rýdze zlato. Tvoja reč je rýdza, tvoj služobník ju miluje.
Vidíš, že milujem tvoje rozkazy, Hospodin, podľa svojho milosrdenstva mi zachovaj život! Tí, čo milujú tvoj zákon, majú hojnosť pokoja, nemajú sa o čo potknúť.
V nádeji očakávam tvoju spásu, Hospodin, a plním tvoje príkazy.
Moja duša sa pridŕža tvojich príkazov, veľmi ich milujem.
Žalmy 119,97.127.140.159.165-167

Žalm 119 je najdlhšou kapitolou v Biblii a prečítať si ho pred raňajkami by bolo asi priveľkou porciou. Možno preto je rozdelený podľa hebrejskej abecedy na menšie časti.
O Božom zákone sa dá diskutovať, vysvetľovať ho, dodržiavať, porušovať alebo zachovávať, rešpektovať či ignorovať, ale že by sa dal milovať? A dokonca viac ako zlato?
Celý 119. žalm je nádherným chválospevom ospevujúcim Boží zákon, a teda aj Hospodina ako Zákonodarcu. Ukazuje na krásu a vyváženosť ustanovení, ktoré nám dal Pán Boh na šťastný život. Môžeme ich obdivovať, tešiť sa z nich, dokonca si ich zamilovať. Práve preto je podľa Jeremiáša podstatou novej zmluvy: „Svoj zákon vložím do ich vnútra a vpíšem ho do ich srdca.“ (Jer 31,33) O túto vnútornú zmenu ide.
Asi je na čase, aby sme prestali o Božom zákone polemizovať a dovolili Bohu, nech spraví v našich srdciach takú zmenu, žeby sme ho začali skutočne milovať.

Pane, prajeme si, aby si zmenil naše srdcia. Vlož nám do nich svoj zákon a nauč nás milovať ho.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi