LÁSKA

Ale oni nad ním zvíťazili pre Baránkovu krv a pre slovo svojho svedectva a nemilovali svoj život tak, aby sa zľakli smrti. Zjavenie Jána 12,11

Pokiaľ by som sa spýtal, ktorá z biblických kníh sa najviac venuje láske, predpokladám, že najčastejšie by som počul: Pieseň piesní – krásna kniha pre zamilovaných. Ani trochu však za ňou nezaostáva ani kniha, ktorú zamilovaní už tak radi nečítajú – Zjavenie Jána.
Kde inde nájdeme príbeh krásnej ženy prenasledovanej zlým drakom, ktorej príde na pomoc kráľ na bielom koni? Je to krásny obraz boja medzi Kristom a satanom, kde uprostred boja stojí krásna cirkev a v nej Boží verní, ktorých chce satan zničiť.Zjavenie Jána jednoducho ponúka jedinečný príbeh o láske, pred ktorým bledne aj príbeh Rómea a Júlie.
Je krásne, že v príbehu ide o opätovanú lásku. Kristus miluje cirkev a cirkev miluje Krista. A Ján v tomto zamilovanom príbehu použije mimoriadne silné slovné spojenie. Tí, ktorí sa zamilovali do Baránka (Krista), nemilovali svoj život natoľko, aby sa zľakli smrti.
Čo viac môže človek urobiť, než riskovať svoj život? Nič cennejšie a drahšie nemáme. Život je jediná „istota“, ktorú pevne držíme. Ale tí, ktorí sa nechali zmeniť Kristovou láskou, sa prestali báť smrti. Vedia, že Kristova láska je oveľa silnejšia než smrť a že raz budú spoločne s Kristom vo večnosti. Láska im dáva odvahu, pretože vedia, že ich milý je darcom života a nezabudne na nich.

Vďaka, Ježišu, že ma miluješ viac, než si miloval svoj život. Nauč aj mňa sebeckého človeka nemilovať len seba, ale predovšetkým Teba.

Jiří Pavlán

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi