Zachariáš povedal anjelovi: Podľa čoho to poznám? Veď ja som starec a moja manželka je v pokročilom veku. Evanjelium podľa Lukáša 1,18

Každá generácia má svoje ikony slušného, etického a citlivého správania. Azda každé pokolenie sa sťažuje, že dnešní mladí sú neslušní. Ale všetci prežili okrídlené: „Zabudla krava, že bola teľaťom.“ Len neradi pripúšťame, že mladí sa radi učia od starších. Aj to je príčinou toho, že hranice slušnosti sa neustále posúvajú.
V našej zemi sa kedysi súdruhovia pokúsili pochovať Boha ako najvyššiu autoritu a to, čo nám ponúkli namiesto Boha, žiaľ, za veľa nestálo. Dôsledky dnes nesie celá spoločnosť.
Keď som ležala v pôrodnici, bola som na izbe jediná, ktorú manžel nebil či nezbil! Možno trochu hlúpo som sa žien pýtala, prečo ich muži bijú. Odpovedali mi, že si to zaslúžili! To som teda nebola schopná pochopiť ani vtedy a nechápem to ani dnes.
Predstavte si, že by Zachariáš Gabrielovi na jeho správu o jeho budúcom rodičovstve povedal: „A ako to spoznám? Veď moja stará je už starena!“
Aj vo vypätej situácii sa Zachariáš správal slušne. Ako sa s ním cítila jeho žena? A ako na tom bol neskôr ich syn?

Živý Bože, vďaka, že si láskyplnou, slušnou autoritou, ktorá dáva dobrý príklad každej ďalšej generácii.

Marcela Fürstová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi