Šém a Jefet vzali plášť, obaja si ho položili na plecia, šli chrbtom, a tak zakryli nahotu svojho otca. Tvár mali odvrátenú, aby nevideli svojho otca obnaženého. Prvá Mojžišova kniha 9,23

Noach bol prísny otec, ktorý od svojich synov vyžadoval dodržiavanie správnych mravov. Jedného dňa ho Chám, jeho najmladší syn, našiel v mierne podguráženom stave a hneď zahorúca to zvestoval bratom. Viem si predstaviť, akú musel mať radosť, keď pristihol svojho dokonalého otca pri niečom, čo mu bude môcť s chuťou pripomínať.
Šém a Jefet sa však netešili s ním. Mali svojho otca radi a nechceli vidieť niečo, čo by v ich očiach znížilo jeho dôstojnosť.
Aj my často hľadíme zhora na ľudí, ktorí nezvládajú alkohol. Už sa vám niekedy stalo, že ste sa stali misionármi zlej správy? Nachytali ste niekoho pri hriechu a hneď ste to „vytrúbili“ všetkým známym aj neznámym?
Boh sa na hriech díva úplne inak než my. Kým opitý Noach zostáva zdanlivo bez trestu, jeho vnuk Kanaán, Chámov syn, je prekliaty pre hriech svojho otca. Pripadá vám to spravodlivé? Ani Noach však nezostal bez trestu. Až do smrti musel žiť s vedomím, že jeho opitosť vyústila do prekliatia vnuka. Horší trest ho asi ani nemohol stihnúť.
Boh nás v tomto príbehu učí, aby sme nebrali žiadny hriech na ľahkú váhu. Dokonca ani neslušnosť.

Pane Ježišu, v mojom vnútri sa odohráva boj. Prajem si, aby moja slušnosť vždy zvíťazila nad túžbou šíriť klebety o druhých. Ďakujem.

Vlastimil Fürst st.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi