BYŤ AKO CERUZKA

Najväčší z vás bude vaším sluhom. Evanjelium podľa Matúša 23,11

Jeden starček rozprával vnukovi o tom, že by sa chcel podobať ceruzke. „Má päť vlastností, vďaka ktorým, ak si ich ako človek dokážeš udržať, budeš žiť v pokoji so všetkými. Tu sú:
1. Môžeš robiť veľké veci, ale nikdy nezabudni, že existuje ruka, ktorá riadi tvoje kroky. Nazývame ju Bohom a vždy ťa povedie podľa svojej vôle. Nechaj sa ňou viesť.
2. Občas musíš prestať písať a použiť strúhadlo. Spôsobí síce trochu utrpenia, ale nakoniec budeš ostrejší. Musíš vydržať bolesť, pretože z teba urobí lepšieho človeka.
3. S ceruzkou máme vždy možnosť použiť gumu a vymazať, čo sme napísali zle. Naše ľudské chyby napravuje ospravedlnenie.
4. Na ceruzke nie je najdôležitejšie, z akého je dreva, ale jej náplň vo vnútri. Aj ty sa preto neustále staraj, čo je v tvojom vnútri.
5. Po ceruzke vždy zostane čiara. Mal by si vedieť, že všetko, čo v živote urobíš, zanechá stopu. Snaž sa teda byť si vedomý všetkého, čo robíš.“
Obyčajná ceruzka. Žiadne plniace pero so zlatou špičkou alebo značkový kus, len obyčajná ceruzka. Ľudia ňou niekedy možno pohŕdajú, často ju prehliadajú, ale stále je veľmi dôležitá a potrebná. Slúži nám totiž aj v podmienkach, ktoré „lepšie“ perá nezvládajú – vo vlhku, v mraze, mastnom prostredí…

Pane Ježišu, prosím, daj, aby som Ťa mala stále na mysli a bola ochotná slúžiť s pokorou a láskou tam, kde som.

Marcela Fürstová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi