VIDIEŤ NEVIDITEĽNÉ!

Včasráno vstal sluha Božieho muža. Keď vyšiel von, videl, že vojsko s koňmi a vozmi obkľučuje mesto. Jeho sluha mu povedal: Beda, pane môj, čo si počneme? Ten však odpovedal: Neboj sa! Máme viac spojencov než oni. Potom sa Elizeus modlil: Hospodin, otvor mu, prosím, oči, aby videl. Tu otvoril Hospodin sluhovi oči a ten uvidel zrazu vrch plný koní a ohnivých vozov vôkol Elizea. Druhá kniha kráľov 6,15-17

Tento príbeh nie je len o tom, že treba mať iný uhol pohľadu. Nech sa sluha pozeral z ktorejkoľvek veže, vždy videl len obkľúčené mesto. Starý prorok však videl viac. Videl to, čo bežným pohľadom nie je vidieť – Božiu armádu, ktorá je vždy pripravená bojovať za nás.
Pohľad starého proroka je pohľad okom viery. Vďaka nemu nespanikáril, ale celú situáciu riešil s pokojom v srdci.
Ako získať nadhľad? Elizeus poodhalil, ako sa to robí.
Modlil sa k Hospodinovi za svojho sluhu: „Otvor mu, prosím, oči, aby videl.“ Modlitba je jedinou spoľahlivou cestou, ako získať úplne iný pohľad na neriešiteľné situácie každodenného života. Môže nám vrátiť stratený pokoj a otvoriť oči, aby sme videli východisko aj vtedy, keď máme pocit, že sme sa ocitli v slepej uličke. A najmä nám vráti istotu, že máme po svojom boku mocných spojencov.

Pane, otvor nám oči, aby sme videli východisko aj vtedy, keď sa nám zdá, že všetko je proti nám. Vráť nám istotu, že Ty si vždy na našej strane.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi