Herodes sa totiž Jána bál, lebo si uvedomoval, že je to spravodlivý a svätý muž, a chránil ho. Keď ho počúval, často bol v rozpakoch, no predsa ho rád počúval. Evanjelium podľa Marka 6,20

Svätosť v nás môže vzbudzovať zmiešané pocity. Stáva sa totiž, že nás, podobne ako Herodesa, súčasne priťahuje i straší. V prítomnosti človeka, ktorý nás prevyšuje hĺbkou svojho vzťahu s Bohom, totiž môžeme mať pocit, že vidí do nášho vnútra a vďaka tomu o nás vie aj to, čo pred druhými radšej tajíme.
Ján Krstiteľ vedel, aký vzťah má k nemu panovník jeho krajiny. Vedel, že Herodes má pre neho slabosť. Keby občas mlčal a robil sa, že nevidí, iste by bol ešte obľúbenejší.
Ján Krstiteľ bol muž svätý a súčasne aj spravodlivý. Svätosť a spravodlivosť idú vždy ruka v ruke a navyše ich sprevádza láska. Preto Ján Krstiteľ nemohol mlčať, keď videl, ako si Herodes, na ktorom mu záležalo, svojím hriešnym konaním postupne zatvára bránu do Božieho kráľovstva.
Svätosť nerobí život jednoduchším a ľahším. Naopak, Ján Krstiteľ za svoju spravodlivosť a svätosť nakoniec zaplatil. Jeho odseknutá hlava sa stala atrakciou na kráľovskej zábave. A Herodes? Ten svoju šancu, žiaľ, prepásol.
Boh dáva dnes šancu aj mne. Využijem ju?

Svätý Bože, Tvoja svätosť ma priťahuje aj desí súčasne. Napriek tomu Ťa rád počúvam, pretože viem, že ma máš rád a chceš ma mať vo svojom kráľovstve. Túžim, aby Tvoja svätosť naplnila celé moje vnútro.

Vlastimil Fürst st.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi