Vaším otcom je diabol a chcete plniť žiadosti svojho otca. On bol od počiatku vrahom ľudí a nestál v pravde, lebo v ňom niet pravdy. Keď hovorí lož, hovorí z toho, čo mu je vlastné, pretože je luhár a otec lži. Evanjelium podľa Jána 8,44

Ježiš tieto slová predniesol počas diskusie, ktorú viedol s farizejmi a so zákonníkmi. Na jej konci berú Židia do rúk kamene a chcú Ježiša kameňovať.
Dnešná spoločnosť pravdu a lož veľmi nerieši. Zvykli sme si, že to, čo počujeme, nemusí byť pravda. Už neplatí ani to, čo hovorievali naše babičky: „Veď to bolo v novinách!“ My starší si ešte pamätáme časy, keď sa hovorievalo: „Klame, akokeď Pravda tlačí!“
Vďaka tomu všetkému sme vo veľkom nebezpečenstve povedať si: „Veď klamú všetci, tak prečo nie ja.“ Len čo túto myšlienku pripustíme a dovolíme, aby riadila náš jazyk, stávame sa deťmi otca lži. Podľa Ježiša existuje len pravda a lož. Nič medzi tým. Buď hovorím pravdu, alebo klamem.
Iste, občas sa dostávame do situácií, keď by naša pravda mohla ublížiť. Čo v takej chvíli? Nemám žiadnu univerzálnu radu. Vlastne jednu áno. Modlime sa a prosme Boha, aby nás od takých chvíľ uchránil. A ak ich dopustí, aby nám dalriešenie, ako sa zachovať. Určite sa však ľahšie verí, že mi Boh odpustí milosrdnú lož, než by moja pravda stála niekoho život.

Bože, nechcem byť potomkom otca lži. Chcem byť Tvojím dieťaťom. Prosím o Tvoju múdrosť vždy, keď nebudem vedieť, ako ďalej.

Vlastimil Fürst st.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi