POHODLNÁ VÄČŠINA

Nerozširuj nepravdivú správu. Nespolčuj sa so svojvoľníkom, aby si nemusel krivo svedčiť. Ak ide o zlú vec, nepridávaj sa k väčšine, a ak by si mal v spore prekrútiť pravdu, nezastávaj názor väčšiny. Druhá Mojžišova kniha 23,1-2

Najrýchlejšie šíriacou sa informáciou nie je kilobajt, ale klebeta. Jednou z charakteristík biblického kresťanstva je však pravdovravnosť. Hovoriť pravdu a len pravdu – to sa ľahko povie. Život však nie je čierno-biely a pripraví nám množstvo situácií, keď nie je vôbec ľahké stáť na strane pravdy.
Najčastejšie s tým máme problém, keď má iný názor väčšina. Pridať sa k väčšine je pohodlná cesta, ako na seba neupozorniť a nenarobiť si problémy. A ak ide o spornú záležitosť, ešte pohodlnejšie je nepovedať nič a stratiť sa v dave. Ale to tiež nemá nič spoločné s pravdou.
Historici tvrdia, že hlavnou príčinou vzostupu moci Hitlera a začiatku druhej svetovej vojny bolo mlčanie väčšiny. Tí, čo ho dobre poznali, vedeli, aký je to šialenec, ale zdalo sa im, že pohodlnejšie a bezpečnejšie bude mlčať. A potom už zrazu bolo neskoro povedať čokoľvek…
Nepridať sa na stranu väčšiny je niekedy skutočne ťažké, najmä ak nechceme mlčať. Vyjadriť pravdu niekedy bolí, ale táto bolesť aj lieči. No musíme sa naučiť hovoriť pravdu s láskou. A to je škola na celý život.

Pane Bože, veľmi si prajeme, aby si nám pomohol nepridávať sa k väčšine, najmä vtedy, keď vieme, že ide o zlú vec. Nauč nás hovoriť pravdu s láskou.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi