VYVÁŽENOSŤ

… ale všetko skúmajte; dobrého sa držte! Chráňte sa zla v akejkoľvek podobe! Prvý list Tesaloničanom 5,21-22

Krátko po svadbe som si spravila test temperamentu. Vyšlo mi, že z deväťdesiatich percent som melancholik, ostatné temperamenty boli zanedbateľné. Po desiatich rokoch som si test zopakovala a výsledok bol napodiv iný. Prevládal cholerik a vyrástol vo mne tiež sangvinik a na moje prekvapenie aj flegmatik. Melancholik sa scvrkol na tridsať percent.
Dospela som k záveru, že všetky temperamenty majú klady i zápory. Cholerik sa vie dobre rozhodovať, ale je tiež prchký a rýchlo „vybuchne“. Flegmatik dokáže byť nad vecou, ale veľakrát skutočnosti aj prehliada a začaté nedotiahne do konca. Sangvinik má radostný pohľad na svet, ale dokáže aj „vyhorieť“ a byť na dne. Melancholik má zas schopnosť cítiť krásu okolo seba, v prírode, vcítiť sa do druhého, ale na druhej strane sa vie utápať v ľútosti, sebaľútosti a beznádeji.
Premýšľala som, akú povahu mal Ježiš, keď žil na tejto zemi. Určite dokonalú, teda klady zo všetkých temperamentov. My ľudia sme rôzni. Ale ak sa budeme pozerať na nášho Pána, začneme sa premieňať na jeho obraz.

Pane Ježišu, si láskavý aj spravodlivý. U Teba nie je žiadne zlo. Chcem sa učiť od Teba. Prosím, veď ma aj v dnešný deň.

Bohumila Fürstová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi