ZDRAVÁ DUŠA AJ TELO

Milovaný, modlím sa, aby sa ti vo všetkom darilo a bol si zdravý, tak ako sa darí tvojej duši. Tretí Jánov list 1,2

Stretávam ľudí, ktorí sa o seba starajú tak fanaticky, až sa im z vlastného zdravia stáva náboženstvo. Uctievajú svoje telo rovnako ako pohania svojich bôžikov. A fyzicky skutočne kypia zdravím, ich duša však býva zväčša chorá. Vidia lensvoje zdravie a kvôli nemu sú schopní ísť aj cez mŕtvoly tých, ktorí stoja ich zdraviu v ceste.
Stretávam sa však aj s opačným extrémom. Ľudia sa snažia byť takí duchovní a svätí, až to vytvára dojem, akoby zabudli, že ešte nie sú v nebi. Spomínam si na muža, ktorý sa rozhodol, že už bude len čítať Bibliu a nenechá sa od toho ničím rušiť. Pripadal si taký svätý, že už bolo pod jeho úroveň opraviť si na dome strechu, ktorá vyzerala, že sa každú chvíľu zrúti. Nakoniec mu ju opravili spoluveriaci, ktorými pohŕdal, pretože neboli takí „duchovní“ ako on.
Apoštol Ján sa modlí za svojich duchovných súrodencov.
Prosí Boha, aby ich učil hľadať rovnováhu medzi duševným a telesným zdravím.
Myslím si, že práve dnes je najvhodnejší čas vziať zrkadlo a pozrieť sa, ktorá z týchto dvoch krajností mi hrozí. Naivný je ten, kto si myslí, že je mimo nebezpečenstva. Diabol útočí na každého z nás a vie lepšie ako my, kde nás „tlačí topánka“.

Pane Ježišu, teší ma, že máš záujem o moje zdravie a praješ si, aby som sa vyvážene staral o svoje telo, ducha i dušu. Ďakujem Ti za Tvoju pomoc i každodenné povzbudzovanie.

Vlastimil Fürst st.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi