Poznám tvoje skutky, že nie si ani studený, ani horúci. Kiežby si bol studený alebo horúci. Takto, že si vlažný, ani horúci, ani studený, vypľujem ťa zo svojich úst. Zjavenie Jána 3,15-16

V Biblii sme vyzývaní, aby sme sa učili nadobudnúť množstvo rôznych vlastností. Máme byť horliví, ale aj pokojní, hrdí, a predsa pokorní. Zdá sa, akoby tieto vlastnosti nešli k sebe.
Ako ich teda skombinovať? Čo sa stane, keď vezmem farby, z každej trochu, a zmiešam ich do jednej? V lepšom prípade vznikne sivá, v horšom ťažko definovateľný hnus. Ako vlažná voda, z ktorej nie je ani dobrá limonáda, ani čaj.
Vlastnosti majú tvoriť mozaiku. Sme Boží výtvor, umelecké dielo. Boh nás stvoril podľa svojej podoby. Keď sa pozrieme na Ježišov život na zemi, dokázal súcitiť aj hnevať sa, vždy na správnom mieste a v správny čas.
Vlažný môžem byť aj preto, že sa bojím ísť do vecí naplno. Nechcem byť fanatik ako niektorí veriaci. Nechcem byť tak vnímaný už len preto, že beriem veci vážne. A tak vzniká umiernené kresťanstvo. Je bez iskry a akési neslané.
Vyvážený človek nie je majster kompromisov. Je to človek, ktorý vie, kedy sa ako zachovať. Vie, kedy horliť a kedy prinášať pokoj, pretože má ten najlepší vzor, od ktorého sa môže učiť.

Pane Ježišu, Ty si sa vedel zachovať v každej situácii správne. Pomáhaj mi, aby som to dokázal aj ja.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi