Hľa, posielam vás ako ovce medzi vlkov. Buďte teda opatrní ako hady a jednoduchí ako holubice. Evanjelium podľa Matúša 10,16

Dôveru niekedy vnímame ako detskú naivitu. Dieťa koná väčšinou priamočiaro, nepoužíva lesť. Holubica je symbolom mieru, had je predátor, lovec. Je to zdanlivý paradox, ale vetu, v ktorej sa obe tieto zvieratá vyskytujú vedľa seba,povedal sám Ježiš.
Dnes je s cieľom zisku normálne oklamať zákazníkov, ak nie je potrebné dbať na meno firmy. Ak nie som obozretný, „naletím“. Falošní panáci v oblekoch ponúkajú najradšej dôchodcom, pretože tí sú často dôverčiví. Lesť patrí medzi najdôležitejšie prostriedky aj v boji o moc.
Byť dôverčivý však neznamená, že človek je chudák, ktorý sa dá oklamať. Dôležité je najmä nebyť tým, kto takto klame iného človeka. Či už je to moje vlastné rozhodnutie, alebo „len“ práca.
Ak sme ľstiví, druhí sa zamýšľajú, čo tým sledujeme, keď im rozprávame o Bohu. Ak sme, naopak, naivne dôverčiví, majú dôvod navyše domnievať sa, že aj Boh je vymyslený.
Žijeme medzi vlkmi, to však neznamená, že s nimi musíme aj vyť. Naším vzorom je predsa Baránok. A ten nebol nikdy ľstivý.

Pane Ježišu, Baránok Boží, pomáhaj mi, nech som priamy a tak aj konám. Pomôž mi však tiež, aby som dokázal rozpoznať, keď sa ma niekto snaží oklamať.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi