KRÁSKA NA MÓLE

Keď sa na siedmy deň kráľovi srdce rozveselilo vínom, nariadil siedmim eunuchom obsluhujúcim kráľa Ahasvéra, aby priviedli kráľovnú Vaští s korunou na hlave, aby ukázal národom a kniežatám jej krásu; bola totiž krásna. Kráľovná Vaští však odmietla prísť, ako jej rozkázal kráľ… Ester 1,10-12

Perzský kráľ zorganizoval honosné oslavy. Kráľovná Vaští pripravila slávnosť pre ženy, ktoré podľa dobrých mravov oslavovali oddelene. Či ženy diskutovali o móde, nevieme. Ale z textu na dnešný deň sa dá tušiť, o čom sa pri dobrom víne bavili muži. Pri prebraní zahraničnej politiky a obchodných vzťahov zrejme došlo, ako inak – na ženy.
Ktorá je najkrajšia? Samozrejme, kráľova. A keďže Ahasvér bol mužom činu, hneď nariadil priviesť kráľovnú s korunou na hlave, aby sa popýšil jej krásou. Nevieme, či mala ohúriť korunou, alebo ukázať svoju postavu v špeciálnom rúchu – najlepšie asi Evinom. To by opití chlapi určite ocenili najviac…
Vaští však despotickému svetovládcovi dokázala povedať nie. Je žena, má ženskú dôstojnosť. Nie je výstavný kus, aby sa s predstieraným zvodným úsmevom polonahá prechádzala po móle pred žiadostivými zrakmi opitých mužov. Jej odvaha hraničila s opovážlivosťou.
Že by to dnes bolo inak? Je snom každej ženy stať sa modelkou a promenovať sa ako výstavný kus po móle alebo ženská dôstojnosť spočíva aj v odvahe povedať nie!?

Pane, nauč nás rešpektovať ľudskú dôstojnosť všetkých našich blížnych. A keď sa niekedy dostávame pod nátlak okolia, daj nám odvahu povedať nie, aby sme mohli ostať sami sebou.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi