Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha. Evanjelium podľa Matúša 5,8
Uriáš však nešiel domov, ale si ľahol ku vchodu do kráľovského paláca spolu s ostatnými služobníkmi svojho pána. Druhá Samuelova kniha 11,9

Rýdzosť, čistota, predvídateľnosť. Vlastnosti na samom vrchole cností, pretože človek, ktorý je ich nositeľom, nepozná zákernosť a ľudia okolo neho to vedia, vidia aj počujú.
Kráľ Dávid prežil úspešný deň a noc, aj keď najprv to tak nevyzeralo. Ale jeho nudu zahnala výnimočne príjemná korisť. Vo svojej izbe strávil noc s Batšebou, cudzou ženou. Na túto zábavku by asi čoskoro zabudol, keby nepriniesla svoje dôsledky. Batšeba mu odkázala, že má „problém“ – bude mať dieťa.
Problémy kráľ riešiť vedel. Lenže tentoraz to bolo iné.
Proti nemu stál Uriáš, manžel Batšeby, o ktorom každý vedel, že je rýdzi, predvídateľný muž. Kráľ chcel zviesť tehotenstvo na neho. Ale vedel, že keď sú Uriášovi vojaci v bitke, ten odmietne spať so svojou manželkou. Preto ho opil, aby znečistil jeho rýdzosť jedom alkoholu a pôžitku. Lenže neuspel. Uriáš zaplatil za svoju rýdzosť životom.
Vďaka vplyvu proroka a Božieho Ducha si kráľ uvedomil, ako hlboko klesol. Zatúžil po rýdzosti ako Božom dare. Z jeho úst zaznela modlitba, ktorá v priebehu dejín oslovila milióny sŕdc.

Pane Ježišu, ďakujem, že sa môžem pridať k modlitbe kráľa, ktorý vedel, aká vzdialená je jeho srdcu rýdzosť. Stvor vo mne, Bože, srdce rýdze a v mojom vnútri obnov ducha stálosti.

Marcela Fürstová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi