V každom čase v Duchu proste vo všetkých modlitbách a prosbách. Pritom vytrvalo bedlite a prihovárajte sa za všetkých svätých, aj za mňa, aby mi bolo dané pravé slovo, kedykoľvek prehovorím; aby som smelo zvestoval tajomstvo evanjelia, ktorého poslom som i v okovách, a slobodne ho ohlasoval, ako som povinný. List Efezanom 6,18-20

Hneď ako sa zo Šavla stal Pavol, kresťan verný svojmu Spasiteľovi, mal len jednu túžbu – kázať o Ježišovi. Najskôr Židom, ktorí Krista ukrižovali, a neskôr všetkým bez rozdielu.
Diabol sa snaží prekaziť Pavlovi plány. A dobre mu v tom pomáhajú žiarliví Židia. Pavol je uväznený. Ani v tejto situácii nezaháľa. Spoluväzňom rozpráva o Ježišovi a píše listy tým, ktorí ho poznajú z jeho predchádzajúceho pôsobenia.
V listoch prosí o príhovorné modlitby. Vie, že jeho súrodenci majú veľa práce a málo času. Prosí ich, aby trochu „natiahli“ svoj deň tým, že budú dlhšie bdelí.
Aj nás Boh v Biblii nabáda na bdenie. Pavol nám v tomto texte ukazuje, aký je rozdiel medzi tým, keď v noci nespíme, a bdením. Ak nespím a má to zmysluplný dôvod, potom bdiem. Ak je dôvodom túžba po zábave, potom je to ponocovanie. A ako kresťan nemám ponocovať, ale bdieť.

Pane Ježišu, mnohokrát som už v noci ponocoval a vinou toho som zaspal, keď bolo treba bdieť. Ďakujem, že si mi to odpustil a chceš ma ďalej učiť, ako lepšie využívať čas.

Vlastimil Fürst st.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi