BDEJTE VO DNE, V NOCI

Bedlite teda, lebo neviete, v ktorý deň príde váš Pán. Uvedomte si predsa, že keby hospodár vedel, o ktorej nočnej stráži príde zlodej, bedlil by a nedovolil by mu vlúpať sa do domu. Preto aj vy buďte pripravení, lebo Syn človeka príde v hodinu, o ktorej sa nenazdáte. Evanjelium podľa Matúša 24,42-44

Keby hospodár vedel… Lenže my nevieme. Mnoho ľudí sa snažilo vypočítať dátum Ježišovho príchodu. Azda trochu sebecky si priali, aby sa to stalo za ich života. Skutočnosť je však taká, že nevieme dňa ani hodiny.
Ako by to ovplyvnilo náš život, keby sme vedeli, kedy to bude? Ak by sme mali naňho dlho čakať, možno by sme si hovorili, že na pokánie je času dosť. A potom nás náhle skolí infarkt, mŕtvica alebo dobre rozbehnutý nákladiak. A vieme kedy?
Bdelosť v doslovnom význame znamená nespať. Lenže ako dlho človek vydrží nespať? Dlhodobé vypätie človeka ničí a zabíja. Preto ani duchovná bdelosť nemôže byť neustálym vypätím. Veď nevieme, ako dlho ešte budeme čakať.
Preto pri očakávaní druhého Ježišovho príchodu musím byť pripravený, že môže prísť už zajtra. Musím mať však tiež na mysli, že sa toho možno ani nedožijem. Bdelosť teda znamená asi niečo ako skautské: „Vždy pripravený!“

Pane Ježišu, povedal si nám, nech bdieme. Lenže je ťažké zachovať si bdelosť a nenechať sa ukolísať všednými dňami. Dávaj mi preto svojho Ducha, aby som nespal, keď budeš prichádzať.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi