Ak tvoj brat schudobnie a bude upadať, pomôž mu ako cudzincovi a prisťahovalcovi, aby mohol žiť pri tebe. Nepožičiavaj mu peniaze na úrok, ani pokrm mu nedávaj na úžeru. Ja som Hospodin, váš Boh… Ak tvoj brat pri tebe schudobnie a predá sa ti, nezotročuj ho tvrdou prácou. Nech žije pri tebe ako nádenník a prisťahovalec. Nech slúži u teba do jubilejného roka. Potom odíde od teba aj s deťmi a vráti sa k svojmu rodu, do vlastníctva svojich otcov. Tretia Mojžišova kniha 25,35-38

Pán Boh sa v Starej zmluve predstavuje ako ten, kto sa prostredníctvom svojich zákonov stará aj o človeka, ktorému sa nedarí. Ostatní boli povinní pomáhať mu. Nesmeli sa na jeho neúspechu obohatiť a úplne ho zruinovať úžerníckymipôžičkami. A ak bol nakoniec nútený vstúpiť do služby, nesmeli ho zotročovať tvrdou prácou, ale dať mu riadnu mzdu ako nádenníkovi – teda každý deň ihneď po skončení práce. Keď prišiel jubilejný rok, mal sa mu vrátiť všetok majetok, ktorý dedične patril jeho rodine.
Tento zákon je taký pokrokový, že prekonáva všetky legislatívne normy súčasnosti. Boh Starej zmluvy učil svoj ľud spravodlivosti, úcte a veľkorysosti v podnikaní. Aký protiklad moderného hyenizmu bezohľadného konkurenčného boja!
Poznáte niekoho, komu sa nedarí? Uvažujte, ako by ste mohli jemu a jeho rodine poradiť a pomôcť, aby neupadol do zbytočných dlhov a exekúcií. Aj o tom je pravé náboženstvo.

Pane, nauč nás, ako máme byť čestní a veľkorysí a pomáhať našim blížnym, ktorým sa práve nedarí.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi