Keď sa rozhliadol, zbadal boháčov, ako hádžu svoje dary do chrámovej pokladnice. Videl aj akúsi chudobnú vdovu, ako ta hodila dve drobné mince, a povedal: Veru, hovorím vám, táto chudobná vdova vhodila viac ako všetci. Lebo oni dali časť zo svojho nadbytku, ale ona pri svojej chudobe dala všetko, čo mala, celé svoje živobytie. Evanjelium podľa Lukáša 21,1-4

Ak niekto zarába milióny, nie je pre neho závažný problém darovať pár tisíc. Ježiš v chráme pozoroval, ako bohatí ľudia nápadne darúvajú peniaze do chrámovej pokladnice. Nezaujali ho však boháči, ale chudobná vdova, ktorá venovala drobné.
Jedna staršia pani dôchodkyňa žila v dome s opatrovateľskou službou. Jedla veľmi skromne a azda všetko, čo jej zostalo po zaplatení výdavkov, dávala ako dary zboru. V porovnaní s tým, čo mesačne zaplatí bohatý podnikateľ, to nebolo veľa peňazí, ale opäť – dávala všetko, čo mala.
Ježiš chváli štedrosť chudobnej vdovy. Neposudzuje, či budú peniaze využité účelne ani aký veľký prínos má jej dar pre chrám. Vidí dobrý úmysel a ochotu dať všetko.
Hocikedy sa bojíme, čo bude o pár mesiacov, rokov či desaťročí. Táto žena sa nebála ani toho, čo bude dnes alebo zajtra, pretože sa plne spoliehala na Boha. Dokážeme to tiež?

Pane Ježišu, pomáhaj mi byť štedrým, aj keď mám dôvod sa báť, čo bude zajtra alebo o pár rokov. Nech svoju istotu staviam na Tebe, a nie na mojej finančnej situácii.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi