Vtedy pristúpil k nemu Peter a povedal: Pane, keď sa brat prehreší proti mne, koľkokrát mu mám odpustiť? Či až sedem ráz? Ježiš mu odpovedal: Hovorím ti, nie sedem ráz, ale až sedemdesiatkrát sedem. Evanjelium podľa Matúša 18,21-22

Peter chcel prejaviť veľkorysosť. Pravidlo „trikrát a dosť“ sa mu zdalo pre brata príliš tvrdé, preto ho chcel zmeniť na „sedemkrát a dosť“. Napokon sedmička je predsa číslo božstva… Ježiš mal však inú predstavu.
Ak si nezapisujeme krivdy (čo je v rozpore so samotným odpustením), asi si nedokážeme zapamätať „sedemdesiatkrát sedem“ previnení, aby sme povedali: „A teraz už dosť, stačilo, ďalej ti neodpustím!“ Veľkosť tohto čísla znamená, že nemáme počítať, koľkokrát sme už niekomu odpustili.
Odpustenie nie je to isté čo zábudlivosť. Ak niekomu odpustím, znamená to, že nedovolím, aby jeho čin narušil náš vzťah. Samozrejme, som opatrnejší, ak sa zdá, že situácia by sa mohla opakovať.
Ak mi niekto nezaplatil dlh, môžem mu to odpustiť. Môžem ho však nabudúce odmietnuť alebo mu dať len toľko peňazí, koľko dokážem oželieť, pokiaľ by som ich už nikdy nemal uvidieť. Odpustenie je teda motivované mojou túžbouprispieť k záchrane narušeného vzťahu.

Bože, môj nebeský Otče, denne mi odpúšťaš veľa previnení. Pomáhaj mi, nech dokážem aj ja odpúšťať druhým a nezanevrieť na nich. Veď Ty ich máš rád rovnako ako mňa.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi