RADOSTNÁ VYTRVALOSŤ

… aby ste žili hodní Pána a páčili sa mu vždy, keď budete prinášať ovocie v každom dobrom skutku a hlbšie poznávať Boha a z moci jeho slávy nadobudnete všestrannú silu na vytrvalosť a trpezlivosť vo všetkom. List Kolosanom 1,10-11

Štvrtého augusta 1851 dosiahol misionár a bádateľ David Livingstone pramene rieky Zambezi. Mal vtedy 38 rokov. Na Univerzite v Glasgowe vyštudoval gréčtinu, náboženstvo a medicínu. Po štúdiách sa vydal šíriť evanjelium do južnej Afriky. Na svojich misijných cestách preskúmal veľa neznámych oblastí. Objavil Viktóriine vodopády, jazerá Malawi, Tanganiku a Mweru. Zomrel roku 1873 pri hľadaní prameňov rieky Nílu. Svojím zaujatím pre Krista, usilovnosťou a vytrvalosťou bol príkladom aj pre českých cestovateľov Hanzelku a Zikmunda.
Asi aj dnes poznáte ľudí, ktorí vedia byť vytrvalí alebo asertívni, čo je dnes koniec koncov bežné. Predsa to však nie je vytrvalosť, ktorá sa spomína v dnešnom biblickom texte.
Poznám rôzne slovné spojenia so slovom vytrvalosť: vytrvalostná skúška, šport, beh, preteky… Vždy v nich ide o vzťah k niečomu. Na rozdiel od vernosti, kde ide o vzťah k niekomu.
Boh nám chce darovať silu na trpezlivosť a na radostnú vytrvalosť. A čo je to radostná vytrvalosť, ktorú nám chce dopriať? To nie je výkon so zaťatými zubami, pretože človek musí, ale pretože chce a môže byť prospešný.

Pane, vytrvalosť nie je mojou silnou stránkou, preto ma, prosím, veď tak, aby som túto vlastnosť posilňovala a s radosťou slúžila tam, kam ma pošleš.

Marcela Fürstová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi