Viem, že Hospodin vám dal túto krajinu… Počuli sme totiž, ako Hospodin pred vami vysušil vody Červeného mora, keď ste vychádzali z Egypta… Keď sme to počuli, ochablo nám srdce a stratili sme odvahu pred vami, lebo Hospodin, váš Boh, je Bohom hore na nebesiach i dolu na zemi. Teraz mi však prisahajte na Hospodina, že tak ako som vám milosrdenstvo preukázala ja, tak aj vy preukážete milosrdenstvo domu môjho otca… Jozua 2,9-12

Vyzvedači navštívili mesto Jericho a ukryli sa v dome ženy Ráchab. Čítame o nej, že si zarábala ako prostitútka, otvorene klamala kráľovým poslom, atď. Jednoducho – našli by sme dosť dôvodov, prečo odsudzovať túto hriešnicu. A predsa bola iná.
Ráchab vo svojom svedectve potvrdzuje, že všetkým v meste bolo jasné, aký mocný Boh vedie Izrael, a dostali z toho aj náležitý strach. Ona však ako jediná prejavila mimoriadnu rozvážnosť, ktorá jej aj s celou rodinou zachránila život.
Táto žena o Hospodinovi nielen počula, ale v neho aj uverila. Preto žiada vyzvedačov, aby jej prisahali na Hospodina. A mimochodom, na jej meno sa nezabudlo. Po stáročiach ju nachádzame v rodokmeni Ježiša Krista!
Za rozvážnosťou sa skrýva nielen múdrosť správne posúdiť situáciu a nájsť východisko, ale aj odvaha urobiť v pravej chvíli správny čin.

Bože, daj nám múdrosť, aby sme dokázali rozvážne posudzovať každodenné situácie, ktoré prináša život. A pomôž nám realizovať aj správne rozhodnutia na záchranu celej našej rodiny.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi