Starší muži nech sú triezvi, úctyhodní, uvážliví, zdraví vo viere, láske, vytrvalosti… Takisto napomínaj mladších mužov, aby boli rozumní vo všetkom. Ty sám buď vzorom dobrých skutkov. Tvoja náuka nech je neskazená, čestná… List Títovi 2,2.6-7

Zdá sa, že na mladších mužov sa kladú pomerne malé požiadavky. Žiada sa od nich, aby boli „rozumní vo všetkom“. Čo to znamená? Majú byť rozvážni. Skôr ako prijmú rozhodnutie, mali by si všetko v pokoji premyslieť a neurobiť unáhlený záver či zlé rozhodnutie v zlomku sekundy.
To však nie je také jednoduché. Robiť unáhlené závery som videl aj starších mužov a obzvlášť pre mladíkov nie je rozvážnosť typická. Napriek tomu Pavol píše svojmu dobrému priateľovi Títovi, ktorý zostal na Kréte, aby na rozvážnosť vyzýval práve mladých mužov.
Čo s tým? Ako získať rozvážnosť, keď to nie je až tak úplne vec rozhodnutia? Stačí krátky cholerický výbuch a potom je už neskoro vracať veci späť…
Niektorí ľudia sa učia, skôr ako v afekte niečo urobia, napočítať do desať. Občas sa takto dokážu zmierniť. A čo tak blesková modlitba? Iste nezaberie viac času ako rátanie do desať, ale môže nám priniesť oveľa viac.

Bože, môj Otče, dobre vieš, že niekedy robím nerozvážne veci, ktoré neskôr ľutujem. Pomáhaj mi nadobudnúť rozvahu, aby som, skôr než sa rozhodnem alebo vypustím niečo z úst, dokázal zvážiť, či je to dobré.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi