DSC_5705Čas je jediná veličina, ktorú nikto nezastaví a len z Božej milosti si môžeme užívať tu dobu, keď sme tu a môžeme jeden pre druhého niečo urobiť, potešiť sa a zdieľať.

„GENERáCIA 50+“  nie sú len starší ľudia, ktorí boli vo svojej dobe veľmi užitoční, keď mládež potrebovala zorganizovať stretnutia, ale sú to predovšetkým rodičia, strýkovia, tety a všetci, ktorých máme v našom strede.

Šalamún vo svojej knihe Kazateľ v 3.kapitole píše: “…všetko má svoj čas a svoju hodinu, každá  vec pod nebom ….”

V dňoch 24.4.-29.4.2016 sa uskutočnil prvý pobyt  GENERáCIE 50+ na Slovensku v Demänovskej doline v hoteli Mukulášska chata pri Vrbickom plese, organizovaný pod záštitou Slovenského združenia CASD.

Dovoľte krátku spomienku.

Vzhľadom k zvolenej dobe bol pobyt plánovaný ako „jarný“ a všetci sme sa tešili na prebúdzajúcu sa jarnú, tatranskú prírodu.

Hotel leží až na konci  Demänovskej doliny a už pri vjazde do doliny bolo vidieť na vrcholoch okolitých hôr ľahký snehový poprašok. Po 13.hodine sa začali účastníci pobytu pomaly schádzať a s nimi sa čoraz častejšie objavovali snehové vločky, padajúce z neba. Zima tento rok nebola nikde nijako nezvyčajná, tak nás to tešilo, že zas bude trošku bielo. Hneď na druhý deň bola naplánovaná prechádzka zo sprievodcom do najbližších, okolitých hôr a tak som trošku mala obavy, aby sme to zvládli, nakoľko vek účastníkov dosahoval až k 80. rokom.

V dispozícii  pre účastníkov som všetkým dala radu ohľadne oblečenia pod titulom:  “Nie je nevhodné počasie, len nevhodné oblečenie…”  Ako sa neskôr ukázalo, všetci si to vzali k srdcu a boli vybavení na každé počasie :).

V hoteli nás privítal veľmi milý personál, ktorý dokázal vyriešiť každú požiadavku a pobyt sme začali spoločnou vynikajúcou večerou, netušiac, aké dobroty nás budú čakať ďalšie dni.

V pondelok ráno sme sa prebudili do prekrásneho zimného dňa a ja som v hlave začala spriadať náhradný program miesto vychádzky. Na ranné zamyslenie prišla väčšina účastníkov s úsmevom na tvári, dobrou náladou a slovami: “Sme pripravení, nie je nevhodné počasie, len nevhodné oblečenie….”  V tomto duchu sme ďakovali Bohu za krásnu prírodu a prosili o ochranu, požehnanie a vedenie cez celý deň.

Po raňajkách sneženie ustalo a na oblohu sa vyhuplo slniečko a na všetkých bolo vidieť, že im sneh neprekáža a tešia sa na vychádzku. Miestny sprievodca si nedôverčivo prezrel skladbu (a predovšetkým vek) účastníkov a dohodli sme sa, že podľa potreby vychádzku skráti. Vybavení trekovými palicami, zimnými bundami sme sa vydali na cestu… Z času na čas sme sa zastavili a skontrolovali, či všetci vládzu a zase stúpali hore. Žiadne skracovanie pôvodnej trasy sa nekonalo, všetci nadšene a v dobrej nálade vyšli až na vrchol vytýčenej trasy k symbolickému cintorínu na OSTREDKU. Náš sprievodca mi po skončení prechádzky pri hoteli povedal, že to videl nie veľmi optimisticky, ale takých vitálnych seniorov ešte nezažil…. Čas do večere väčšina využila pobytom vo wellness centre, po večeri sme sa venovali objavovaniu neznámej krajiny a pomocou kvízov sme ju nakoniec objavili.  Po večernom programe, vzhľadom k množstvu čerstvého snehu sme sa venovali stavaniu snehuliakov. Nie vždy sa to podarí, že zima príde na jar….

Ďalší deň nás prebudilo jasné, ostré jarné slniečko, nádherná modrá obloha a topiaci sa sneh. V pláne bol výlet autobusom po pamiatkach Liptovského Mikuláša s neskorým obedom v Žiarskej doline. Celý deň bolo nádherne teplo, všetci si užili pamiatok, zaujímavostí , dobrý obed a prechádzku v Žiarskej doline. Opäť sme všetci pociťovali úctu nad Stvoriteľským dielom a vďačnosť za krásne počasie. Večer nás navštívili cestovatelia Maruška a Mirek Matějkovi, ktorí sú nadšení cyklisti a porozprávali nám zážitky z ich vtedy poslednej cesty od Jadranu do Ostravy na bicykli.

Na lôžko sme sa odoberali s vďačnosťou Bohu nielen za spoločenstvo, ale aj za krásne a požehnané počasie.

Stredu nás zobudila zvláštna „belosť“ vonku. Bola opäť zima – biela perinka a neustále sneženie rozhodlo o aktivitách na dopoludnie – wellnes pobyt.

Poobede nás navštívil brat Bohumil Kern, ktorý pripravil pre účastníkov cyklus seminárov pod názvom: “Ako zdravo starnúť.”

Brat Kern začal citátom M.Aurelia: Šťastie tvojho života závisí od povahy tvojich myšlienok. Smutné je, ak sa v živote unaví skôr duša ako telo. Po všetkých prínosných myšlienkach, radách a odporučeniach sme prekrásny deň ukončili Bowlingovým turnajom Generácie 50+.

Vo štvrtok sme pokračovali ďalším motivačným seminárom a opäť sme sa mohli tešiť z krásneho počasia, ktoré sme využili k prechádzke do okolia.

Odpoludnie sme zapojili naše ruky a tvorili  – plietli z papierových trubičiek darčeky pre seba a svojich milých doma. Zapojili sa všetci a ženy plietli, muži pripravovali drôtené predlohy a lakovali hotové produkty. Zase sme si uvedomili, akú máme prednosť takto spoločne tráviť čas v pokoji a mieri.

Večer patril vďačnosti Bohu za spoločný čas, spevu – ukázalo sa, že sme zdatní speváci a hudobníci a celý pobyt ukončila sestra Jarka Hollá básňou, ktorú napísala v priebehu večera, ktorá vyjadrovala poďakovanie a modlitbu za požehnaný spoločný čas.

V piatok po bohatých raňajkách sme sa s vďačnosťou v srdciach začali lúčiť s krásnym miestom, milým personálom, novými, získanými priateľstvami a nádejou, ak dá Pán, budúci rok sa opäť stretnúť.

Napoleon Hill raz povedal: NEčAKAJ, nikdy nenastane ten  „správny čas“.

 Pridajte sa budúci rok k nám! Sledujte webové stránky CASD.sk a oznamy vo vašom zbore.

Za organizačný tým Iveta Halešová

Foto spoločné

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi