Buďme pravdiví v láske, aby sme vo všetkom dorastali v Krista. On je hlava… Preto odhoďte lož a každý hovorte pravdu svojmu blížnemu, lebo sme si navzájom údmi. List Efezanom 4,15.25

Pravda či pravdivosť je zhoda tvrdení so skutočnosťou. Toľko sa dozvieme, keď pátrame po význame tohto slova.
Ako prežívame pravdu vo svojom živote? Pokiaľ sa netýka zlých správ, tak dobre. A ako prijímame nepravdu? Tu už odpoveď nie je tak jednoznačne kladná. Lži sa nám priečia, dokonca aj „milosrdná lož“ má krátke nohy.
Počula som motto, že svet chce byť klamaný. Možno práve preto máme reklamy. Ale vážne chceme byť klamaní? A ak nie my, prečo si niekedy myslíme, že naši blízki áno?
Apoštol Pavol viedol čitateľov svojho listu k tomu, aby boli pravdiví v láske. Je predstieraná láska láskou, predstierané manželstvo manželstvom? Keď to zhrnieme, predstieranie je lož.
Hovoriť pravdu a hovoriť pravdu v láske nie je vždy to isté. Aj nepríjemné skutočnosti dokážeme lepšie prijať od človeka, ktorý k nám prechováva lásku. Povedať niekomu pravdu v láske, to nie je uľaviť si, vysypať zo seba všetko, otočiť sa na podpätku a odísť – a ten, komu je spŕška určená, nech sa s tým popasuje…
Zvykajme si na pravdivosť, pretože nič nepravdivé pred Bohom neobstojí.

Milý Pane Ježišu, ďakujem za trpezlivosť, ktorou ma vedieš Tvojím Duchom, aby som mohla žiť pravdivý život.

Marcela Fürstová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi