RE-KLAM-A

Nekradnite, neklamte, nepodvádzajte sa navzájom. Na moje meno falošne neprisahajte, aby ste neznesvätili meno svojho Boha. Ja som Hospodin. Tretia Mojžišova kniha 19,11-12

V kapitole nazvanej Svätosť nachádzame zoznam konkrétnych zákonov a nariadení určených pre každodenný život. Pán Boh nám zdôrazňuje, že čestnosť sa netýka len našich činov, ale aj našich slov.
Niekedy mám pocit, že v našej dobe sa stali súčasťou každodenného života, ba dokonca obchodnej politiky mnohých „úspešných“ firiem sľuby, klamstvá a podvody. Hovorí sa, že sú tri stupne nepravdivosti: lož, klamstvo a reklama. Slovo reklama sa totiž skladá z dvoch slov: re (= opakovane niečo robiť) a klam. Do akej miery je to pravda, posúďte sami, napríklad na základe toho, ako ste boli spokojní s tým, čo ste si naposledy kúpili, keď ste neodolali reklamnej ponuke…
Božie slovo hovorí, že naša čestnosť v slovách je otázkou posvätenia alebo znesvätenia mena svojho Boha. Práve preto ako kresťania tejto spoločnosti máme poslanie žiť tak, aby ľudia videli, že pravdivosť a čestnosť sú hodnoty, ktoré ešte nevyhynuli. Stojí za to spolupracovať s ľuďmi, ktorí svojhoBoha ctia spôsobom, že na ich slová aj činy sa môžeme kedykoľvek spoľahnúť.

Pane Bože, túžime svedčiť svojím životom o Tvojej láske a dokonalosti. Daj nám odvahu a silu žiť tak, aby sme neznesväcovali Tvoje meno svojimi slovami alebo činmi.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi