Keď nastane žatva a vo svojej krajine budete zberať úrodu, nezožínajte polia až po okraj. Po zbere úrody nezbierajte klasy. Ani svoju vinicu úplne nepooberaj, ani popadané bobule hrozna vo svojej vinici nezbieraj. Nechaj ich chudobnému a cudzincovi. Ja som Hospodin, váš Boh. Tretia Mojžišova kniha 19,9-10

Naša spoločnosť stále častejšie musí riešiť problém, ako sa postarať o rastúci počet nezamestnaných a chudobných. Zvyšovanie sociálnych dávok problém nerieši. A čo s ľuďmi, ktorí už úplne stratili pracovné návyky?
Pán Boh dal Izraelitom vo svojich zákonoch jedinečné riešenie. Hospodár nemal zberať úrodu až po okraj poľa. Zvyšky po žatve a zbere ovocia patrili chudobným, ktorí ich mohli a aj museli vlastnými rukami trpezlivo pozbierať.
Aj Noemi poznala tento zákon, preto poslala svoju nevestu Rút zbierať klasy za žencami. Aj statkár Boaz rešpektoval toto nariadenie, preto jej dovolil paberkovať, dokonca vyzval svojich žencov, aby ju neodháňali a nechali jej nejaké klasy navyše – je predsa vdova.
Pracovitosť nie je len zdrojom požehnania pre tých, ktorým sa darí, ale aj zdrojom obživy pre tých, ktorí sú na dne. Zrejme preto sa hovorí, že dôležitejšie ako dať chudobnému rybu je naučiť ho ryby loviť.

Pane, vďaka za zdravé a pracovité ruky, ktorými sa môžeme postarať o seba aj celú svoju rodinu. Otvor naše srdce a daj nám múdrosť, ako pomôcť k sebestačnosti aj tým ľuďom, ktorým sa práve nedarí.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi