PRACOVITOSŤ

V pote tváre budeš jesť chlieb, kým sa nevrátiš do zeme, lebo z nej si bol vzatý, veď prach si a do prachu sa vrátiš. Prvá Mojžišova kniha 3,19

Príbeh o páde do hriechu nám opisuje neblahé následky toho, keď sa ľudia odvrátili od Boha a začali žiť svojvoľne. Nasleduje prekliatie hada a krajiny, ktorá už má do budúcnosti plodiť tŕnie a hloh. Tu je počiatok namáhavej práce, ktorú je potrebné vykonávať v pote tváre.
Možno sa vám to nezdá ako vhodný úvod na zamyslenie sa o pracovitosti. Pracovitosť je predsa pozitívna vlastnosť (ak si ju, samozrejme, nezamieňame so zbytočnou prácou, poprípade s vorkoholizmom).
Boh nám nedal prácu ako trest, ale ako ochranu pred našimi deštruktívnymi myšlienkami. Práca nás vedie k tomu, aby sme zamerali svoju myseľ efektívne a správnym smerom, teda naučili sa riešiť problémy všedného života. Práca vnáša do života aj poriadok. Prináša nám radosť, keď sa podarí, a pomáha pri udržiavaní zdravého tela i bystrej mysle.
Aj keď si väčšina z nás rada odpočinie, dlhodobý život bez práce nevedie k ničomu dobrému. Človek je tvor činorodý a v okamihu, keď upustí od zmysluplnej činnosti, teda práce, začne sa postupne rovnako intenzívne zapájať do činností, ktoré sú vyložene negatívne, napríklad ohovárania, zasahovania do cudzích vecí či otravovania druhých nekonečnými návštevami (pozri 1Tim 5,13).

Pane, som rád, že si mi dal prácu ako pozitívny dar. Pomôž mi ju vidieť aj dnes takto pozitívne, či už sú povinnosti príjemné, alebo nepríjemné.

Jiří Pavlán

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi