Čistá a nepoškvrnená nábožnosť pred Bohom a Otcom je: navštevovať siroty a vdovy v ich tiesni a chrániť sa pred poškvrnou sveta. Jakubov list 1,27

„To je veľmi zbožný človek. Skoro celý deň študuje Bibliu!“ Podobnú vetu som počul už mnohokrát. Po čase sa však ukázalo, že daný človek veľmi zbožný nebol. Manželka a deti ho videli inak – pravdivo. Ostatným chvíľu trvalo, než zistili, aká je skutočnosť.
Apoštol Jakub vidí zbožnosť v niečom úplne inom. Neprejavuje sa celodenným vysedávaním nad Bibliou. Spoznáme ju podľa toho, aký vzťah má daný človek k „vdovám a sirotám“. Bezdetné vdovy a siroty to nemali nikdy ľahké. Nikto sa ich nezastal a často boli odkázané na pomoc druhých. Preto práve na nich máme možnosť prejaviť svoju zbožnosť. Nie tým, že im budeme kázať, ale praktickou a nezištnou pomocou.
Je to jednoduchý test našej zbožnosti. Keď chcem zistiť, ako som na tom s touto dôležitou duchovnou perlou, stačí sa obzrieť späť a zamyslieť, ako sa správam k ľuďom, ktorí mi moju pomoc nemôžu odplatiť.
A ako je to so zbožnosťou druhých? To predsa nie je môj problém. To bude raz riešiť Boh. Jemu patrí súd.

Pane Ježišu, Ty si bol vždy na strane najzraniteľnejších obyvateľov tejto planéty. Naplň dnes, prosím, moje srdce touto praktickou formou zbožnosti. Ďakujem.

Vlastimil Fürst st.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi