Buďte teda svätí, lebo ja som svätý. Toto je zákon o zvieratách, o vtákoch a o všetkých živých tvoroch, ktoré sa pohybujú vo vode a hmýria po zemi, aby ste robili rozdiel medzi čistými a nečistými, medzi živočíchmi, ktoré sa môžu jesť, a tými, ktoré sa nesmú jesť. Tretia Mojžišova kniha 11, 45-47

Pojem čistý sa v Tretej Mojžišovej knihe vyskytuje 64-krát a pojem nečistý 46-krát. Majú súvis so stravovaním, s chorobami, hygienou, karanténou, so správaním kňazov a ľudu v chráme, atď. V ich pozadí môžeme vnímať dva aspekty: zdravotný a obradný. Nejde teda len o naše zdravie, ale aj náš rešpekt voči Bohu – teda svätosť.
Ak ste nikdy neuvažovali, čo znamená jesť všetko, odporúčam vám navštíviť dedinu Ban Huai Hang na severe Thajska. Tam som po prvýkrát v živote videl na jednej panvici všetko, čo sa hýbe vo vode, v povetrí a hmýri po zemi, teda hady, žaby, kraby, potkany, chrobáky, vtáky… V tej chvíli sa ma zmocnil pocit, že až do smrti budem striktný vegetarián!
Národy, ktoré nepoznajú biblické zásady týkajúce sa zdravia, skúšajú jesť doslova všetko. Európa aj vďaka vplyvu židovskej kultúry bola uchránená od mnohých pohanských zvykov a tým aj mnohých chorôb.
Dnes je však moderné testovať všetky spomenuté „delikatesy“ na sebe. Nebolo by jednoduchšie veriť, že Pán Boh už pradávno rozdelil, čo sa má a čo nemá jesť? Vyjadrujeme tým dôveru svojmu Stvoriteľovi a zároveň šetríme prácu lekárom.

Bože, ďakujeme Ti za všetky dobré rady. Nauč nás prijímať ich a rešpektovať s dôverou.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi