PRAVDIVOSŤ

Takto hovorí Hospodin zástupov: Na súde spravodlivo súďte a preukazujte si navzájom milosrdenstvo a láskavosť! Zachariáš 7,9

Pravdivosť sa zvyčajne spája so slovnými i s písomnými prejavmi. Prečo nemáme sklon k pravdivosti? V Písme sa hovorí, že pravda oslobodzuje, ale z vlastnej skúsenosti vieme, že spočiatku aj bolí.
Pravdivosť je veľmi dôležitá napríklad pri svedeckých výpovediach, pretože od nej závisí efektivita a účelnosť súdov. Ak sa svedok alebo súd nedrží pravdy, je zrejmé, že ani záverečný rozsudok nebude zodpovedať pravde. A podobne jetomu aj v našom osobnom živote.
To, ako uvažujeme, rozhodujeme sa a tvoríme si názory, vyplýva z toho, aké dostávame informácie. Ak sú pravdivé, máme šancu rozhodnúť sa správne. V opačnom prípade môžeme byť oklamaní. Všetci si vo svojom živote vytvárame názor na určité otázky (i ľudí) a formulujeme na ne (i nich) vlastné úsudky.
Výzva, aby naše úsudky o otázkach aj o našich blížnych boli pravdivé, by sa mala stať príkazom formujúcim našu životnú prax. Dôraz na pravdivosť nás vedie k hľadaniu. Preto sa neuspokojme pri tvorbe svojich názorov len s tým, čo sme počuli ako prvé alebo čo sa nám najviac páčilo. Dajme si tiež prácu, aby sme pravdu skutočne poznali a aby sme vo svojom živote nielen pravdivo hovorili, ale aj žili.

Pane Ježišu, Ty si stelesnením pravdy. Vďaka, že Ťa môžem aj dnes viac poznávať a že ma oslobodzuješ od lži.

Jiří Pavlán

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi