p>Či neviete, že ak sa niekomu oddávate za poslušných otrokov, ste otrokmi toho, koho poslúchate — buď otrokmi hriechu, ktorý vedie k smrti, alebo otrokmi poslušnosti, ktorá vedie k spravodlivosti? List Rimanom 6,16

Poslušnosť je často predstavovaná ako čosi dobré. Pavol ju však nevidí tak nekriticky. Môže z nás totiž spraviť spravodlivých ľudí, ale aj mŕtvoly. Záleží na tom, koho počúvame.
Je pomerne ľahké počúvať svoju naliehavú potrebu. Pozri si niečo v televízii, hraj sa, jedz a opíjaj sa… Na splnenie takých príkazov netreba vynakladať veľké úsilie. Ide to akoby samo. A často nás práve príjemné veci zvádzajú, aby sme od-bočili zo správnej cesty.
Poslúchať Boha nie je jednoduché a samozrejmé. Človek sa musí modliť a skutočne chcieť, inak ľahko zíde z cesty – a späť sa mu už nechce. Podľa Pavla poslušnosť Bohu vedie k spravodlivosti. Keď nám Boh počíta niečo za spravodlivosť, je to asi najväčšia pocta, akú nám môže prejaviť.
Nemôžem zároveň slúžiť Bohu i hriechu. No stáva sa to. Nemal by som však preto zmalomyseľnieť a mal by som sa aj naďalej snažiť počúvať Boha, ktorý je zárukou mojej spravodlivosti.

Pane Ježišu, Ty si na seba zobral poslušnú službu na tejto zemi. Dávaj mi Tvoju poslušnosť, nech tiež dokážem slúžiť Bohu a neotročiť hriechu.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi