NEMENNOSŤ

Tráva uschne, kvet zvädne, ale slovo nášho Boha trvá naveky. Izaiáš 40,8

Sloveso trvať sa mi spája predovšetkým s nemennosťou a so stabilitou, s niečím, čo je trvalé. Niet teda divu, že prorok spája s nemennosťou práve Božie slovo.
Nemennosť je krásna Božia vlastnosť, ale nie veľmi sa hodí k ľuďom. Stále sa totiž meníme, vyvíjame, získavame nové pohľady, názory. Možno aj preto zvykneme vravieť, že zmena je život.
V súvislosti s dnešným úryvkom ma upútalo hebrejské slovo, ktoré prekladatelia preložili ako trvá. V pôvodnom jazyku má význam stáť. Úvodný verš potom doslovne znie:
„… Božie slovo stojí naveky.“
Boží človek (spojený s Bohom) stojí naveky, tak ako Božie slovo. Naša ľudská nemennosť, stabilita či trvalosť je možná iba vďaka spojeniu s Bohom. To, čo má byť trvalé, a to, čo má stáť ako nemenné, je naše napojenie na nášho Stvoriteľa. Neznamená to, že nás to nebude meniť. Boh je sám dynamický a každého, kto je s ním spojený, mení, pretvára, formuje. Vďaka čomu? Práve vďaka trvalému, nemennému a stabilnému vzťahu s ním, ktorý stojí ako Božie slovo.
Takýto proces presahuje hranice večnosti. Keď si uvedomíme, že stelesnením Božieho slova je podľa prvej kapitoly Evanjelia podľa Jána sám Ježiš Kristus, potom boj za vzťah s Ježišom dnes tu a teraz je to, čo nás dokáže preniesť do večnosti raz vtedy a potom, keď Boh ustanoví svoje kráľovstvo. Jeho atmosféru môžeme naplno prežívať už dnes tu a teraz. Práve vtedy, keď sme s ním spojení. Keď náš vzťah s ním stojí, nemení sa, je stabilný a trvalý.

Pane, ďakujem Ti za to, že si trvalý a nemenný. Ďakujem Ti za to, že sa na Teba môžem spoľahnúť za každých okolností. Pomôž mi, prosím, aby som sa Ťa držal a nepustil. Pomôž mi, aby som v mojom boji za vzťah s Tebou mohol aj dnes zvíťaziť. Amen.

Daniel Márföldi

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi