ÚPRIMNOSŤ

Keďže sa mnohí ľudia… neočistili a jedli veľkonočného baránka v rozpore s platným predpisom, modlil sa za nich Chizkija: Dobrotivý Hospodin, odpusť každému, kto sa úprimne odhodlal vzývať Boha Hospodina, Boha svojich otcov, i keď nie v tej čistote, akú vyžaduje svätyňa. Druhá kniha kráľov 30,18-19

Úprimnosť je opakom nečestnosti, prefíkanosti a falše. Je znakom čistých úmyslov a ozajstného presvedčenia. Úprimnosť je nevyhnutným predpokladom na poznávanie Boha a na vstup do vzťahu s ním.
Aj úprimným ľuďom stojí v ceste k duchovnému rastu celý rad prekážok. Len úprimnosť totiž nestačí. Človek sa môže aj úprimne mýliť. Úprimnosť je ideálnym prvým krokom, po ktorom nasleduje túžba poznať, čo je správne a dobré. Ak človek svoje obrátenie k Bohu myslí úprimne, veľmi skoro zistí, že nie všetko, čo v dobrej viere úprimne robil, bolo aj dobré. Aj z vyššie uvedeného biblického textu je zrejmé, že ľud v čase, keď vládol kráľ Chizkija, mal síce snahuspoznať Božiu vôľu, ale nepodarilo sa mu správne očistiť.
Mali by sme si uvedomiť, že iba úprimnosť nestačí, a preto máme pokračovať v poznávaní Boha. A nemali by sme posudzovať ani úprimné pohnútky druhých, pretože aj ľudia s dobrým vzťahom k Bohu môžu robiť chyby.

Pane, pomôž mi, aby som nehodnotil úprimnosť druhých ľudí, ale úprimne hľadal Tvoju vôľu pre môj život.

Jiří Pavlán

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi