Pri súde sa nedopúšťajte bezprávia. Nenadŕžaj chudobnému ani mocnému. Súď spravodlivo svojho súkmeňovca. Nesprávaj sa medzi svojím ľudom ako ohovárač ani sa nedožaduj preliatia krvi svojho blížneho. Ja som Hospodin. Tretia Mojžišova kniha 19,15-16

Problémy so spravodlivosťou na súde existujú asi odvtedy, čo sa ľudia začali po prvýkrát dožadovať svojich práv. Skúsenosti so súdmi nás učia, že paragraf býva pokrútený a ani v tom najjednoznačnejšom spore si nemôžeme byť istí, na čiu stranu sa prikloní „spravodlivosť“ a kto si zaplatil lepšieho právnika.
Mojžišovi dal však Pán Boh jasný zákon: súdiť spravodlivo a nenadržiavať na súde ani bohatému, ani chudobnému. Keby sme sa tým riadili aj dnes, boli by sme najpokrokovejšou krajinou sveta! A pritom je to také jednoduché. Alebo nie?
Otázka spravodlivosti sa však netýka len prokurátorov a sudcov. Ide o princíp čestnosti, ktorý sa musíme naučiť uplatňovať v každodennom živote. Keby to fungovalo, justícia by už dávno stratila opodstatnenie. Dnes sa však, práve naopak, topí v množstve nevyriešených prípadov. O čom to svedčí? Že od čias Mojžiša sme sa nikam neposunuli. A to sme mali byť svedkami pozitívneho vývoja spoločnosti…
Božia výzva na čestný a spravodlivý život ostáva večne platná, vždy aktuálna a pre každého osobná.

Bože, vlož nám do srdca schopnosť spravodlivo a čestne rozsudzovať, čo je správne a čo nie. Prosím tiež o silu a múdrosť uplatňovať spravodlivosť aj v tých najbežnejších záležitostiach každodenného života.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi