HRDOSŤ NIE JE PÝCHA

Skazu predchádza pýcha a pád predchádza namyslený duch. Príslovia 16,18

V jednej anekdote sa vzkriesený človek prechádza po nebeskom kráľovstve, keď tu zrazu uvidí obrovské palisády. Pýta sa svojho sprievodcu: „Čo je to za miesto?“ Anjel odpovie: „Tam sídlia adventisti. Ale tíško, myslia si, že sú tu sami.“Ako adventisti celkom radi hovoríme o cirkvi ostatkov
a sami sa tak označujeme. Na ostatné kresťanské denominácie sa pozeráme možno tak trochu z výšky. Ale podľa príslovia, keď máme noštek hore a nepozeráme sa na cestu, riskujeme, že sa potkneme.
Neodmietajte spolu s pýchou aj hrdosť. Hrdosť sa líši od pýchy tým, že ma nevedie k tomu, aby som sa nad niekoho povyšoval, ale dáva mi hrejivý pocit pri srdci. Potom som hrdý na svojho brata, na svojho Pána a napríklad aj na seba.
Hrdosť ako vlastnosť so sebou prináša riziko, že spyšnie. Pokiaľ zostane zdravá, dodáva mi silu a odhodlanie. Preto buďme hrdými kresťanmi.

Pane Ježišu, som hrdý, že verím v Boha, ktorému na mne naozaj záleží. Som hrdý aj na mnohých svojich bratov. Pomáhaj mi, aby som dokázal vidieť deliacu čiaru medzi hrdosťou a pýchou a neprekračoval ju.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi