VŠETCI NIE SÚ AKO TY

Hovorím ľudským spôsobom pre slabosť vášho tela… List Rimanom 6,19

Peter vo svojom druhom liste píše o Pavlových listoch:
„Niektoré miesta v nich sú ťažko zrozumiteľné…“ (2Pet 3,16) Pritom Pavol píše, že sa snaží byť čo najjasnejší. Vie, že všetci nemajú rovnaké vzdelanie ako on.
Tento text mi pripomenul príhodu z teologického seminára. Učiteľ nám na úvodnej hodine povedal: „Ak niečomu neporozumiete, hláste sa.“ Potom, čo som ho v priebehu pár minút prerušil už asi desiatykrát, ma požiadal, aby som sa už nehlásil.
Myslím si, že každý z nás sa občas dostane do situácie, keď tomu druhému nerozumie. Nemali by sme sa hanbiť opýtať. Inak nám môže uniknúť dôležitý poznatok len preto, že sa bojíme priznať svoju neznalosť.
Podobné príhody nás vedú k poznaniu, že aj my máme byť ohľaduplní voči tým, ktorí sú v hľadaní Boha ešte len na začiatku. Nechcime od nich, aby boli rovnakí ako my. Dajme im čas a podobne ako Pavol hovorme s nimi názorne, prihliadnuc na to, kde sa práve nachádzajú.

Pane, ďakujem Ti, že si zostúpil z neba na našu úroveň. Stal si sa jedným z nás, aby sme mohli spoznať Tvoju lásku. Nauč náš rovnakej ohľaduplnosti voči všetkým ľuďom okolo nás.

Vlastimil Fürst st.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi