CUDZINEC AKO DOMORODEC

Ak sa do vašej krajiny prisťahuje k tebe cudzinec, neutláčajte ho. Cudzinec, ktorý sa zdržuje u vás, nech je pre vás ako domorodec. Miluj ho ako seba samého, lebo aj vy ste boli cudzincami v Egypte. Ja som Hospodin, váš Boh. Tretia Mojžišova kniha 19,33-34

Ako sa cíti človek v cudzine? Opýtajte sa tých, čo tam odišli za prácou. Nevie dobre jazyk, nepozná zákony a svoje práva, nevyzná sa na úradoch. Ak si hľadá prácu, potom nejakú podradnú, ktorú by domáci za tie peniaze určite nerobili. Musí však drieť aj za polovičnú mzdu, veď je cudzinec. A ak sa mu nepáči, za ním stojí zástup ešte chudobnejších cudzincov, ktorí potrebujú nakŕmiť svoje deti…
Tak tomuto hovoríme vyspelá kapitalistická spoločnosť, kde slobodný trh riadi všetko. Ale kde ostala ohľaduplnosť?
Pán Boh dal prostredníctvom Mojžiša imigračný zákon, podľa ktorého sa k cudzincovi máme správať ako k domorodcovi. Dokonca ho máme milovať ako seba samého! To že je Stará zmluva? Samozrejme, že je stará. Má už viac ako 3 400 rokov. Len sa skúsme zamyslieť, v ktorej krajine tento zákon po takom dlhom čase už začali uplatňovať!
Aj keď nemôžeme zmeniť zákony štátu ani postoje ľudí voči prisťahovalcom, predsa len prostredie našich rodín a spoločenstvo cirkvi môže a má byť pre nich útočiskom, miestom, kde pocítia, že ich niekto má rád a chce im pomáhať.

Pane Bože, pomôž nám vytvoriť v našom zborovom spoločenstve také prostredie, aby sa tam aj cudzinci cítili ako doma. Nauč nás preukazovať im lásku a byť im oporou.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi