OHĽADUPLNOSŤ

No múdrosť, ktorá prichádza zhora, je predovšetkým čistá, potom pokojamilovná, ohľaduplná, ústretová, plná milosrdenstva a dobrého ovocia, bez predsudkov a bez pokrytectva. Jakubov list 3,17

Jakub v týchto veršoch hovorí o múdrosti a dáva do protikladu prízemnú múdrosť a múdrosť zhora, ktoré sa prejavujú odlišným spôsobom. Múdrosť zhora, čiže od Boha, je ohľaduplná. Čo to však znamená?
Ohľaduplný človek zohľadňuje potreby iných. Je zaujímavé, že väčšinou sme mimoriadne ohľaduplní sami k sebe, pretože presne vieme, čo sa nám páči, hodí, čo nám prospieva a čo nie. Ohľaduplnosť voči druhým prichádza až vtedy, ak poznáme potreby, priania a túžby ľudí okolo nás.
Ohľaduplnosť sa týka tiež miery poznania. Tak ako nemôžeme chcieť od malého dieťaťa, ktoré nepozná pravidlá cestnej premávky, aby ich dodržiavalo, nemôžeme ako veriaci naivne očakávať, že neveriaci ľudia sa budú riadiť morálnymi normami, ktoré nepoznajú a neprijali ich za svoje.
Skvelým príkladom ohľaduplnosti je Ježiš Kristus, ktorý vzal ohľad na našu slabosť a položil za nás svoj život. Bez neho si sami nedokážeme pomôcť.

Bože, som rád, že ma poznáš a berieš ohľady na moju slabosť. Pomôž mi lepšie spoznať ľudí okolo mňa a daj mi silu prejavovať ohľaduplnosť obetavým spôsobom, ako ju prejavuješ Ty.

Jiří Pavlán

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi