ČESTNOSŤ

Slová Agúra, Jakeho syna. Výrok tohto muža vynesený Itíelovi, Itíelovi a Uchálovi. Och, som hlúpy viac než ktokoľvek iný a nemám ľudský rozum, nenaučil som sa múdrosti a nemám ani poznanie o Najsvätejšom. Príslovia 30,1-3

Čestnosť si spájame s pravdovravnosťou a poctivosťou. Radi pracujeme s ľuďmi, o ktorých vieme, že nás nechcú okradnúť.
Ak sa v našej spoločnosti sami zachováme čestne, vzbudíme tým údiv. Pamätám si prekvapené výrazy predavačiek, keď som ich upozornil, že mi vrátili viac peňazí, než mali. Človek má z toho aj sám radosť a dobrý pocit.
Chcem sa však venovať čestnosti, z ktorej človek spočiatku nemá dobrý pocit. Prichádza vtedy, keď je človek úprimný a čestný sám k sebe. Aké krásne a upokojujúce sú niekedy veci, ktoré si nahovárame. Ako radi veríme ilúziám a mýtom, ktoré sa nikdy nezakladali na realite. V každom z nás je kus dieťaťa, ktoré by tak rado verilo rozprávkam o sebe samom.
Pravda nás mnohokrát zraňuje a staviame pred ňou barikády. Nechceme jej dovoliť, aby sa dostala k nášmu sluchu. Napriek tomu jej slovo potrebujeme.
Mudrc Agúr pochopil, že v porovnaní s Bohom je hlupák.
Nie sú to pekné a povzbudzujúce slová, ale sú pravdivé.
Tiež neradi počúvame, že sme hriešnici, ktorí si zaslúžia smrť, a bez Boha nemáme šancu, aj keby sme tak radi vybudovali raj na zemi. Keď čestne priznáme, ako na tom sme, neomylne nás to vedie k Ježišovi a ponúkanej nádeji.

Chcel by som byť k sebe čestný, Bože. Daj mi silu, aby som sa dokázal vzdať svojich ilúzií a prijal to, čo o mne hovoríš.

Jiří Pavlán

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi