Nech faraón ustanoví v krajine správcov, ktorí počas siedmich rokov hojnosti budú vyberať pätinu výnosu Egypta… Jozef nahromadil toľko obilia ako morského piesku, takže to prestali aj počítať, lebo spočítať sa to nedalo. Prvá Mojžišova kniha 41,34.49

Jozef bol asi prvý veľký ekonóm židovského pôvodu. Vízia, ktorú presadzoval, nebola z jeho hlavy, bolo to videnie od Boha. Napriek tomu mu nemožno uprieť, že hospodáril veľmi dobre.
Faraón na jeho odporúčanie vyberal pätinu z úrody obilia a po celej krajine zriadil obrie sýpky. Keď potom prišli roky hladu, ľudia sa aj predávali faraónovi do otroctva, len aby prežili hlad.
Boh mohol v tomto neúrodnom období, ktoré nastalo možno v dôsledku prírodných procesov, konať zázraky. Mohol nechať padať mannu z neba, ako to urobil o niekoľko storočí neskôr, keď jeho ľud putoval po púšti. On však povolal ekonóma.
Šetríme si na horšie časy alebo žijeme na dlh, nad pomery a na budúcnosť vôbec nemyslíme?

Bože, viem, že dokážeš urobiť zázrak a nasýtiť ľudí mannou alebo rozmnožiť chlieb a ryby. Pomáhaj mi, aby som nehrešil tým, že budem chcieť tieto Tvoje zázraky pre seba.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi