Mojžiš bol veľmi pokorný človek, najpokornejší, aký kedy na zemi žil. Štvrtá Mojžišova kniha 12,3

Ako si predstavujete pokorného človeka? Ako niekoho, kto sedí utiahnutý v kúte a trpezlivo znáša všetko, čo si ostatní voči nemu dovolia? Takýto človek by nemohol byť vodcovskou osobnosťou – ako napríklad Mojžiš. A práve o ňom paradoxne čítame, že bol najpokornejším človekom na zemi!
Pri akej príležitosti sa tak o ňom píše? Práve vtedy, keď jeho vlastný brat Áron a sestra Miriam proti nemu reptali:
„Hovoril azda Hospodin len prostredníctvom Mojžiša? Či nehovorí aj prostredníctvom nás?“ (4Moj 12,2) Mojžiš sa s nimi nehádal, ale Hospodin to počul a zasiahol. Ranil Miriam malomocenstvom.
A práve v tejto chvíli sa prejavuje Mojžišova pokora. Mohol by povedať: „No vidíš! Bolo ti to treba?“ Ak by bol len trochu márnomyseľný, mohol využiť Boží trest na posilnenie svojej autority: „Pozrite, ľudia, takto dopadne každý, kto sa mi postaví!“ Mojžiš je však iný. Namiesto škodoradosti sa modlí k Hospodinovi, aby Miriam uzdravil. Toto je vysoká škola pokory, o ktorej hovoril aj Ježiš: „Modlite sa za tých, ktorí vás potupujú.“ (Luk 6,28)
Skutočná pokora sa prejaví práve v tom, ako sa zachováme voči ľuďom, ktorí nám ubližujú.

Pane, tak veľmi potrebujeme učiť sa v pokore milovať aj tých, ktorí nám závidia, robia zle alebo sa nám posmievajú. Sami to však nedokážeme. Dotkni sa nášho srdca.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi